afbeelding optimist.png

Soorten boten

Optimist

De Optimist is de perfecte zeilboot om zelfstandig in te leren zeilen voor kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 12 jaar. Het maakt niet uit of je nog nooit hebt gezeild of juist al een hoop ervaring hebt, met een Optimist leer je altijd weer wat nieuws.

In een Optimist vaar je alleen. Het is een eenmans jeugdzeilboot. Dat wil dus zeggen dat jij alles doet in de boot. Jij bepaalt je eigen koers, je bedient het zwaard en de zeilen en hoe hard je gaat. Je bent dus kapitein van je eigen zeilboot.

Wist je dat de naam van de Optimist uit Amerika komt. Optimisten werden vroeger van hout gemaakt en waren gemakkelijk zelf te bouwen. Een goedkope optie om te leren zeilen vond men toen. Tegenwoordig worden de boten gemaakt van polyester. De Optimist is niet alleen zeer geschikt om in te leren zeilen, maar ook prima geschikt voor wedstrijden. In Nederland worden er veel wedstrijden gezeild met deze zeilboten.

Lengte: 2,30 meter
Zeiloppervlak: 3,5 m2
Breedte: 1,15 meter

Splash uitvoeringen

• De Splash Blue is de internationale Splash klasse in oorspronkelijke staat en heeft een zeiloppervlakte van 6,3 m2.

• De Splash Red is de grote zus van de Splash Blue. De romp en giek zijn gelijk aan die van de Splash Blue, maar met 7,2 m2 en gemaakt van laminaat zeildoek. Het logo is rood en zo ook de zeilnummers. Het verschil tussen de Blue en Red klasse is dat er bij Red geen leeftijdsgrenzen zijn.

• De Splash Green is geen aparte klasse, maar een versie van de Splash met een kleiner zeil, speciaal voor training met veel wind en de jonge zeiler met een gewicht tussen de 30 en 50 kg.

Splashnew_rij.jpg

Laser

• Laser 4.7
    Zeiloppervlak: 4,70 m2
    Optimaal gewicht zeiler: 45 – 65 kg

• Laser radiaal
    Zeiloppervlak: 5,76 m2
    Optimaal gewicht zeiler: 60 – 75 kg

• Laser standaard
    Zeiloppervlak: 7,07 m2
    Optimaal gewicht zeiler: 73 – 86 kg

• Laser master
    Zeiloppervlak: 7,07 m2
    Optimaal gewicht zeiler: 73 – 86 kg

Het grootste verschil tussen deze boten is dat het zeiloppervlak verschilt. De romp is verder hetzelfde.

Laser 4,7, radiaal, standaard